Ingatlanvásárlás Spanyolországban

Inkább ingatlanossal vagy önállóan? Hogyan ismerhető fel egy jó ingatlanos és kiket kerülj el?

Fontos látnod már a legelején, hogy a spanyolországi ingatlan adásvétel menete sok ponton eltér attól, amit Magyarországon megszoktál. Rengeteg ingatlan van a piacon, amelynek a státusza nem rendezett, mert nincs bejegyezve, vagy be van jegyezve de a valóságtól sok ponton eltérő paraméterekkel. Ha ilyen ingatlant vásárolsz meg, előfordulhat, hogy megveszel valamit, aminek nem volt építési engedélye, vagy évekig tart, amíg sikerül elintézni, hogy a nevedre kerüljön az ingatlan.

Egy francia baráti házaspárral történt, hogy szerelembe estek egy ingatlannal és körültekintés nélkül azonnal megvásárolták. Sajnos a megvásárolt ház státusza a korábbi tulajdonosokkal, az ingatlan valós paramétereivel kapcsolatban oly mértékben volt kusza, hogy 3 év volt, mire a nevükre került az ingatlan. Egy ilyen helyzet rengeteg stresszel jár, ami senkinek sem hiányzik.

Ha önállóan szeretnéd intézni az ingatlanvásárlás folyamatát

Készülj fel arra, hogy nem lesz elég az alapszintű spanyol nyelvtudás. Tudnod kell kikérni az ingatlan tulajdoni lapját (Registro de la propiedad) a hivataltól és értelmezni azt. Ha telket vásárolnál, szintén körültekintően kell eljárnod. Előfordulhat, hogy olyan besorolás alatt van a földterület, amire nem építhetsz, vagy nem akkorát, mint szeretnél,  vagy nem hasznosíthatod elképzelésed szerint. Partközelben lehetséges, hogy parti törvény alá esik az ingatlan, ami a felújítást megnehezítheti, sőt, akár lehetetlenné is teheti jogilag az adásvételt. Nem elég csak a tulajdonost kikérdezned, mert a tulajdonos tévedhet, vagy nincs képben esetleg az átsorolással, vagy egyszerűen lódít az adásvétel megkötése érdekében.

Mindezek miatt nagyon is indokolt, hogy igénybe vedd egy megbízható ingatlanos segítségét és ha nem beszélsz magas szinten idegennyelvet, szerencsés, ha magyar ingatlanost választasz. Sajnos magyar ingatlanosokkal, pontosabban magukat ingatlanosnak ajánló, nem hozzáértő emberekbe nagyon könnyű belefutni. Arra is van példa, hogy magyar ingatlanosok 500-2000 euro között kérnek pénzt azért, hogy kiajánljanak neked ingatlanokat, aztán ha nem találnak megfelelőt, vagy szeretnél kiszállni az általuk történő ingatlanadásvételből, akkor bukod a befizetett összeget.

Javaslom, hogy vásárlóként semmiképpen ne fizess ilyen szolgáltatásért! Gondolj bele, a közértben sem kérik, hogy tegyél le 40 eurót azért, hogy körbenézz, aztán ha mégsem veszel semmit, megtartják a pénzt. Nem érdemes elfogadni ilyen javaslatot.

Az ingatlanost a spanyoloknál is az eladó fizeti.

Egy jó ingatlanos képben van az ingatlaneladásokkal kapcsolatos jogszabályokkal, az összes adóval, ami ingatlaneladással kapcsolatos, tud segíteni a közmű átírásában, jó szakmai kapcsolti hálója van közjegyzőkkel és más ingatlan irodákkal is. Mindezekhez végzettségre, és legalább 5 év szakmai tapasztalatra van szükség, amelyet egy tapasztalt ingatlanos mellett töltött el.

Azért, hogy elkerüld a nem kellően felkészült ingatlanosokat, bátran interjúztasd meg őket, hogy kiderüljön, mennyire van képben a folyamattal. Kérdezd ki alaposan, hogy kikkel dolgozik, mióta ingatlanozik, van-e végzettsége, milyen tapasztalata van a helyi közjegyzőkkel, kivel intézi a dolgokat legszívesebben, stb.

Spanyolországban az adásvételt a közjegyző intézni és leggyakrabban banki csekken kerül sor a vételár megfizetésére. ha nem vagy rezidens, a banki csekk kiállítása drága lehet. Sokan vannak, akik utalással intéznék inkább a fizetést, amit viszont az eladó fél nem biztos, hogy elfogad. Ez azért van így, mert a spanyol bankoknál egy elindított utalás később visszahívható, viszont a közjegyző előtt, már akkor is átkerül a tulajdonjog a vevőre, ha még nem érkezett be az eladó számára az összeg. Ennek elkerülése érdekében, ha mindenképpen utalással intéznéd az adásvételt, van lehetőség – felár ellenében -, hogy a közjegyző számlájára utalj és amikor hozzá beérkezett a pénz, akkor történik meg a tényleges adásvétel.

PRÉMIUM TARTALMAK A TÉMÁBAN

Mennyi pénzzel érdemes belevágni az országváltásba?

Mennyi pénzzel érdemes belevágni az országváltásba?

Akik nem ingatlanvásárlással kezdenék a külföldi életüket, a legelső felmerülő kérdés, hogy mennyi pénzzel érdemes egyáltalán belevágni? A rövid válasz erre, hogy minél többel! Azért kicsit részletesebben is kifejtem…

Fehér NIE – Mire jó?

Fehér NIE – Mire jó?

Hogy lejár e a fehér NIE vagy sem, sokszor vita tárgya a közösségi médián. Tekintsük át, amit tudni kell a fehér NIE érvényességéről a spanyolországi jogi eljárások lefolytatásához.

error: Content is protected !!