Fogorvosi diploma honosíttatása

Milyen lépései vannak? Mely dokumentumokat kell beszerezni? Meddig tart a folyamat? Milyen szintű nyelvtudásra van szükség?

A fogorvosi diploma honosíttatása hosszú, akár 12-14 hónapot is igénybe vevő folyamat. Amennyiben szeretnéd a lehető legrövidebb idő alatt honosítani a diplomádat, mindenképpen érdemes a magyar konzultátus segítségét kérned.

A homologizációhoz szükséges a megfelelő szintű spanyol nyelvtudás, amely regionálisan változhat, B2 vagy C1 szintű nyelvtudás szükséges.

A nyelvvizsgát érdemes a Cervantes Intézetnél végeztetni, amelynek vizsgaeredményét Spanyolországban hivatalosan elfogadják. A nyelvvizsga igazoláson túl az alábbiakra lesz még szükség, hiteles spanyol fordításokkal, amelyeket érdemes szintán a konzultuson megcsináltatni:

  • A személyazonossági okmány hitelesített másolata.
  • Érettségi bizonyítvány hiteles fordítással.
  • A fogorvosi diploma hitelesített másolata, hiteles fordítással benyújtva.
  • Az elvégzett tanulmányokról szóló igazolás hitelesített másolata, amelyben fel kell tüntetni, hogy hány tanulmányi évből állt a képzés, mi volt a tanulmányi terv, mely tantárgyakat vetted fel és azt is, hogy az egyes tantárgyakkal mennyi időt töltöttél, valamint fel kel tüntetni a szerzett kreditpontokat.
  • Mesterfokozat homologizációjának kérelmezése esetén be kell mutatni az előírt konkrét oklevelet vagy egy azzal egyenértékű bizonyítványt.
  • A fogorvosi hivatás spanyolországi gyakorlásához szükséges nyelvtudást igazoló dokumentum.
  • A honosítás elvégzéséhez szükséges díj megfizetését igazoló dokumentum.
  • Honosítási kérelem nyomtatvány (lent található a letöltési link)

A fentebbieken felül a minisztérium kérhet bármely más, ezen a listán nem szereplő dokumentumot is, ha azt szükségesnek tartja.

Honosíttatni kizárólag a bejegyzett külföldi egyetem vagy felsőoktatási intézmény által kiadott hivatalos felsőoktatási diplomákra (alap- és mesterképzés) vonatkozik. Kérelmezőként meg kell felelned a Spanyolországban az alap- és mesterfokozathoz  szükséges tanulmányi követelményeknek. Igazolnod kell, hogy olyan teljes középfokú tanulmányi ciklust végeztél, amely az alap- vagy mesterfokozatnak megfelelő tudományos szintet akkreditál. Igazolnod kell azt is, hogy az elméleti képzésen túl megszerezted annak a diplomának a képzési kompetenciáit, amelynek elismerését kéred.

A kérelem és a dokumentáció benyújtása

Ha kitöltötted a letölthető jelentkezési lapot, és rendelkezel a feljebb felsorolt dokumentumokkal, akkor megkezdheted az eljárást. Sede Electrónica weboldalán keresztül történik, ami gyakorlatilag a magyar kormányzati Ügyfélkapunak felel meg. A Sede Electronicahoz hozzáférést a konzulátuson tudnak neked csinálni, ha Magyarországról kezdenéd az ügyintézést, akkor ott tudnak neked NIE számot is intézni, amelyre szükséged lesz az ügyintézéshez. Ha már Spanyolországban élsz, akkor személyesen is elmehetsz a  lakóhelyed szerinti Administración General del Estado-ba (Államigazgatási Hivatal), vagy a régiód szerinti Comunidad Autónoma-ba.

Nagyon fontos! Ellenőrizz mindent alaposan, hogy gondosan töltötted-e ki a jelentkezési lapot, nincs-e benne hiba vagy hiányzó információ, mert ha mégis, akkor hosszas várakozásra, őjabb adatbekérésre számíthatsz. A spanyol hivatalok malmai meglehetősen lassan őrölnek.

A kérelemben szereplő hibák javítása

Miután elküldted a pályázatot, a minisztérium egy bizonyos időn belül feldolgozza azt, amelynek végén, ha hibát talál, tájékoztatni fog, hogy legfeljebb 15 napon belül ki tudd javítani azokat. Ha kijavítottad azokat és újra elküldted a beadványt, az nem azt jelenti, hogy azonnal folytatják a folyamatot. Ha változtatásokat eszközöltél, a kérelmedet újabb két hét csúszással fogják feldolgozni. Ezért nagyon-nagyon alaposan ellenőrizz mindent, mielőtt beküldöd!

A kérelem véglegesítésE

Egy tizenkét szakértőből álló bizottság (minisztériumi technikusok és a fogászati ágazat egyetemi tanárai) két hónapon belül megvizsgálja az Ön összes dokumentációt. A dokumentumokat elküldik a Consejo General de Dentistas de España-nak (Spanyol Fogorvosok Általános Tanácsának) is, amelynek szintén pozitív vagy negatív határozatot kell hoznia a kérelmére. Az eljárás végén a minisztériumnak kell kiállítania a határozatról szóló értesítést. Erre körülbelül hat hónap áll rendelkezésére.

Ha a döntés kedvező, megkapod a bizonyítványt az Oktatási, Kulturális és Sportminisztérium Képesítések és Képesítések Elismerésének Főigazgatóságától (Subdirección General de Títulos y Reconocimiento de Cualificaciones del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte). A teljes folyamatot figyelembe véve általában 12-14 hónapot vesz igénybe a külföldi fogorvosi diploma homologizációja, ha minden jól megy.

Működő letöltési linkek:

HONOSÍTÁSI KÉRELEM BEADÁSA FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGEKHEZ (jobbra lent a kék gomb)

KÜLFÖLDI KÉPESÍTÉS ELISMERÉSÉNEK KÉRELME

Forrás: gacetadental.com

PRÉMIUM TARTALMAK A TÉMÁBAN

Mennyi pénzzel érdemes belevágni az országváltásba?

Mennyi pénzzel érdemes belevágni az országváltásba?

Akik nem ingatlanvásárlással kezdenék a külföldi életüket, a legelső felmerülő kérdés, hogy mennyi pénzzel érdemes egyáltalán belevágni? A rövid válasz erre, hogy minél többel! Azért kicsit részletesebben is kifejtem…

Fehér NIE – Mire jó?

Fehér NIE – Mire jó?

Hogy lejár e a fehér NIE vagy sem, sokszor vita tárgya a közösségi médián. Tekintsük át, amit tudni kell a fehér NIE érvényességéről a spanyolországi jogi eljárások lefolytatásához.

error: Content is protected !!