Ismerd meg Spanyolországot!

Akár az új otthonodat keresed, akár egy izgalmas utazásra vágysz,
itt megtalálod a népszerű régiókkal kapcsolatos fontos információkat!

Spanyolországról általában

Ha már régóta álmodozol arról, hogy Spanyolországba utazz vagy akár oda is költözz, akkor jó helyen jársz! Spanyolország nemcsak a mediterrán életstílusról és a fantasztikus tengerpartokról híres, hanem a gazdag kulturális örökségről és a vendégszerető emberekről is. Az ország hatalmas és sokszínű. Spanyolországban a változatosság miatt mindenki megtalálhatja a számítását, aki szereti a mediterrán életstílust: legyen szó egy pezsgő városi kalandról, egy romantikus szökésről a vidék békéjébe, vagy csak egy laza strandolásról. Spanyolország maradandó élményt nyújt, ha csak pár napot pihennél valahol. Ha pedig nagyobb terveid vannak, a kétlaki élet vagy a spanyolországi letelepedés a célod, akkor igyekszünk segíteni az átlátható megvalósításban.

Nem csoda, hogy annyi magyar dönt úgy, hogy ide költözik! A helyi életmód, az egész évben kellemes időjárás és e hatalmas ország sajátosságai olyan életérzést adnak, amit nehéz máshol megtalálni. Ez a weboldal azért van, hogy segítsen neked a legfontosabb döntések meghozatalában, legyen szó az ideális hely kiválasztásáról, a helyi szokások megértéséről vagy akár az elengedhetetlen papírmunka elintézéséről. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a spanyolországi kalandodhoz! 

Területi jellegzetességek

Fekvése: Spanyolország legnagyobb területe az Ibériai-félszigetre esik. A szárazföldi része (península) Portugáliával, Gibraltárral, Franciaországgal, Andorrával. A szárazföldi területeken felül hozzá tartozik két szigetcsoport, a  Baleár-szigetek és a Kanári szigetek, valamint Észak-Afrika két autonóm városa: Ceuta és Melilla. A szárazföldeken túl jelentős területet jelentenek a Földközi-tengeri és Atlanti-óceáni területek.

Érdekesség, hogy az átlagos tengerszint feletti magasság 600 m, mivel az ország nagy része fennsíkokból és hegységekből áll. Spanyolország (és az Atlanti óceán) legmagasabb pontja a Kanári-szigeteken található Teide vulkán, amely a második legmagasabb vulkán a világon.

Földrajzi szempontból három hatalmas területre bonthatjuk a szárazföldi területet:

  1. Mezeta – az ország középső részén terül el, kb. 200 000 km², 600-1000 m közötti magasságban.
  2. Belső peremhegységek vidéke – Asztúriai-hegység, Ibériai-hegységrendszer
  3. Külső peremhegységek vidéke – Kantábirai-hegység, Galíciai-hegység, Katakóniai-hegység, Andalúziai-lánchegység, valamint három medence, az Ebro-, a Tajo- és a Guadalquivir-medence

Leghosszabb folyója: Tajo (több, mint 960 km hosszú). A nagyobb folyók többsége (több, mint 1800 folyam és forrás) a hegyekből ered.

Érdekesség, hogy a Guadalquivir folyó, amely a második leghosszabb folyója Spanyolországnak, áthalad Sevillán, egy olyan kikötőhöz jutatta a várost, amelyből akár óceánjárók is képesek elindulni. Ez egyedülálló a kontinensen.

Forrás: wikipedia

Éghajlat

Mivel az ország hatalmas, többféle klíma hatása érvényesül Spanyolországban. Fekvését tekintve szubtrópusi övezethez tartozik, azonban a középső részben a mediterrán és kontintentális, északon az óceáni és kontinentális jellegű hatások érvényesülnek. A magasabban fekvő területeken pedig a hegyvidéki éghajlat a leginkább jellemző.

Érdekesség, hogy a világ egyik legkellemesebb klímája is Spanyolországban, azon belül a Kanári-szigeteken található, amely kiegyenlített szubtrópusi éghajlata és változatos mikroklímái közepette mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, legyen az akár az őszi felhős hangulat, egész évben meleg nyári napsütés vagy a mindig vidám az örök tavasz. És hogy a tél se maradjon el teljesen, a Teide (Tenerife volkánja) a téli hónapokban havas és időnként van lehetőség akár a szánkózásra is.  

Klímaváltozás: Sajnos ez a téma nem kerülhető meg Spanyolország esetében sem. A klímaváltozással a déli városok forróbbá váltak, habár ahol a Földközi-tenger közel van, ott a klíma lényegesen kellemesebb. Az északi részeken az özönvízszerű esőzés okoz kihívásokat, míg a szárazabb területek – főként délen – még inkább aszályosabbá váltak. A Kanári-szigetek klíma szempontjából még mindig sokkal kiegyenlítettebb, azonban az utóbbi években többször jelenik meg a calima (Nyugat-Szaharából érkező porvihar), amely alkalmanként pár napra lerontja a levegő minőségét és melegebbé teszi a hőmérsékletet.

Forrás: wikipedia

Törvényhozás és közigazgatás

Államforma: Spanyolország államformája alkotmányos monarchia, tehát királyság, a királya pedig VI. Fülöp (Felipe VI), aki amellett, hogy kegyelmet gyakorlolhat és ő a spanyol fegyveres erők főparancsnoka, még vétójoggal is rendelkezik a parlamentben.

Törvényhozás: A parlament – cortes Generales – kétkamarás. A Képviselői Kongresszusnak (Congreso de los Disputados) 350 tagja van, akiket 4 évente közvetlenül választanak, a Szenátusnak (Senado) pedig 259 tagja van, közülük 51-et a törvényhozó testületek jelölnek ki, 208-at pedig szintén közvetlenül választanak meg 4 évre.

A fentebbieken túl fontos megemlíteni a Miniszterek Tanácsát, amely a kormányfő vezet és ők gyakorolják a végrehajtó hatalmat.

Közigazgatás: Három szintje van: 17 autonóm közösség (comunidad autónoma), 50 tartomány (provincia), 8000 község/önkormányzat (municipio). Spanyolország két városa (Ceuta és Meilla)  egyszerre autonóm város és község. Az autonóm közösségek eltérő szintű önállóság mellett kormányozhatják magukat.

Forrás: wikipedia

Népesség, lakosság, nyelvek

Népesség: Spanyolország lakossága 2023-as adatok alapján, mint 48 590 000 fő. Ez a szám rekordmagasnak mondható, amelyhez hozzájárult a bevándorlás növekedése. 2007-ben 45,1 M lakosa volt Spanyolországnak, ebből 40,6 M volt spanyol állampolgár, 4,5 M pedig bevándorló. 2023-ban 42,1 M a spanyol állampolgárok és közel 6,5 M a bevándorlók száma.

Forrás

Etnikumok: A lakosság több, mint 60%-a kasztíliai spanyol. Kb 17% a katalán népesség, kb. 6% a gall, 2 a baszk, 2% a cigány népesség aránya.  Több milliós a latin-amerikai, az afrikai és a kínai lakosság népességszáma. 

A Spanyolországban élő magyarok népességéről nincs megbízható adat, mivel az jóval magasabb annál, amit hivatalosan is elintéznek. Az emelkedő száma a magyaroknak minden régióban érezhető. A becslések alapján, több, mint 10 000 honfitársunk él életmódszerűen Spanyolországban.

Nyelvek: Spanyolországban öt különböző nyelv és két dialektus jellemző. A hivatalos nyelv a kasztíliai spanyol. Emellett elfogadott államnyelv a katalán és a galíciai. Ez utóbbi a portugál nyelvnek egy változata. Saját autonóm közösségében a baszk a hivatalosan elfogadott nyelv.  Az ötödik nyelv pedig az okitán, amely rokonságot mutat a katalánnal. 

Érdekesség, hogy a Kanári-szigeteken beszélt spanyol kiejtésében és nyelvtanában közelebb áll a latin-amerikai, mint a kasztíliai spanyolhoz.

Forrás: wikipedia

Spanyolul tanulnál?

Ha teljesen kezdő vagy, vagy ha már tanulod egy ideje,
akkor is érdemes ellátogatnod az SV Spanyol oldalára!

Ismerkedj meg alaposan a legnépszerűbb régiókkal!

 

Madrid és Kasztília

Madrid és környéke

Két tartomány, amely minden szempontból kifejezetten gazdag. Ha pezsgő életre és gasztronómiai és kulturális élményekre vágysz, Spanyolországnak ezt a részét mindenképpen érdemes meglátogatnod!

Katalónia tartomány

Barcelona és környéke

Hamisítatlan mediterrán életérzés, vibráló városi élet, művészetek, fesztiválok és meseszép tengerpart – katalán hangulatban. Itt letlepedni ugyan nem olcsó mulatság, viszont a befektetést a régió sokszorosan hálálja meg!

Andalúzia, malaga tartomány

Costa del Sol és környéke

Napfény és tengerparti életre vágysz? Ugyanakkor a kultúra és az izgalmas természeti adottságok is vonzanak? Andalúziában egészen biztosan nem fogsz csalódni akkor sem, ha nyugdíjasként, ha a családoddal, vagy magányos kalandorként érkezel Spanyolországba.

vALENCIA, ALICANTE, murcia tartományok

Costa Blanca és környéke

Lenyűgöző strandok, modern városi hangulattal kombinálva. Ha a pezsgés helyett inkább egy nyugodt és napfényes életre vágysz, ebben a régióban nagy eséllyel megtalálod a helyed.

Galicia, Asztúria, Baszkföld, Kantábria, La Rioja, Navarra tartományok

Észak-Spanyolország

Autentikus városok, festői parvidékek és spiritualitás. Nem véletlen, hogy a világ egyik leghíresebb zarándokútja, a Camino de Santiago is ezeken a tartományokon halad végig. Megunhatatlan, sokszínű és izgalmas vidék, kedves emberek.

Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, la Palma,La gomera, El Hierro, Graciosa

Kanári-szigetek

Afrika partjainál, mégis Európában. Lebilincselő természeti adottságok távol a nagyvárosi nyüzsgéstől. Az elképesztően változatos adottságokkal bíró szigetcsoport egész évben kellemes szubtrópusi klímájával nem véletlenül válik szerelemmé első látásra sokak számára.  

Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera

Baleár-szigetek

Ibizai éjszakák, eldugott öblök, hegyek és rengeteg természeti szépség, barátságos falvak, spirituális közösségek. A Baleár-szigetek telitalálat, ha bohém és pezsgő hónapok után csendesebb, természetközli mindennapokra vágysz, fenntarthatóan.  

error: Content is protected !!